Postul Intermitent: Yes Or No
Postul Intermitent
Multi dintre noi au aflat despre postul negru de la bunici sau strabunici si avea mai mult o componenta religioasa, era Vinerea Mare cand toti ai casei beau doar apa pana la apusul soarelui.
Postul negru sau repaosul alimentar, reprezinta un restart pe care il dam corpului nostru si are efecte benefice pentru sanatate, contribuind la cresterea imunitatii, imbunatatirea tranzitului intestinal, practic apasam butonul de “OFF” al digestiei, stomacul nu mai este suprasolicitat, sucurile gastrice nu mai sunt secretate in exces si corpul are timp de “odihna”.
De aceea un post negru de multe ori are ca rezultat un somn mai bun, mai odihnitor, o imbunatatire a tranzitului intestinal, o reducere a inflamatiilor din organism. In timpului postului negru eliminam alimentele solide, bem cat mai multe ceaiuri de plante, neindulcite si apa, in felul acesta asigurand corpului hidratarea de care are nevoie.
Postul negru nu este insa o metoda de scadere in greutate, desi multa lume apeleaza la aceste metode drastice pt a scapa de cateva kilograme pe cantar, in realitate este de fapt o pacaleala, deoarece scadem mai mult din masa musculara si eliminam apa din organism, decat din depunerile de tesut adipos. Iar in momentul in care reluam alimentatia obisnuita, acele cateva sute de grame pierdute, se vor reinstala foarte repede.
Copiii, femeile insarcinate si cele care alapteaza nu ar trebui sa apeleze la astfel de metoda radicale, ci sa urmeze un stil de alimentatie sanatos si echilibrat, fara excese.
Intermitent Fasting
Postul intermitent sau “INTERMITENT FASTING” reprezinta abtinerea de la mancare pana la reluarea alimentarii normale din nou a corpului. Acest FASTING poate varia de la cateva ore pana la cateva zile sau o distributie a numarului de calorii pentru o anumita perioada de timp.
Fastingul de 12 ore/ zi este cel mai cunoscut si mai usor de accesat de catre multi dintre noi si presupune, de exemplu, ca dupa ora 7 p.m. sa nu mai mancam pana a doua zi la ora 7 a.m. Ultima masa a zilei ar trebuie sa fie deci la ora 7 seara, iar micul dejun sa fie luat dupa ora 7 dimineata. Este un fasting mai usor pentru ca in majoritatea timpului dormim si senzatia de foame sau pofta sunt mult diminuate.
Unele studii au stabilit ca prin postul intermitent beneficiile ar putea fi scaderea in greutate, o stare de sanatate mai buna, cresterea longevitatii.